Domov Izobraževanje Prireditve Založništvo Povezave Kontakt
Kje smo?
Podatki o društvu
Literarna hiša Maribor
Galerija RRRudolf
Kje sta Literarna hiša Maribor in galerija RRRudolf


epk-logo

Literarne prireditve v letu 2012

December
November
Oktober
September
Avgust
Julij
Junij
Maj
April
Marec
Februar
Januar 

Literarne prireditve v letu 2012 - januar

 

  

31. januar 2012 - Literarni večer z Ernestom Ružičem »V razsute prekmurske ravnice vtkana pesem« - Ob 18. uri je bil v Literarni hiši Maribor na Vojašniški street 12 v Maribor literarni večer z Ernestom Ružičem »V razsute prekmurske ravnice vtkana pesem«. Skozi pogovor z Marjanom Pungartnikom je predstavil svoje pesniško in prozno delo in prebral lep kos poezije.

 

26. januar 2012 - Literarni večer s Šaleškim literarnim društvom Hotenja - Ob 18. uri je bil v Literarni hiši Maribor na Vojašniški ulici 12 v Mariboru literarni večer, na katerem se je predstavilo Šaleško literarno društvo Hotenja z avtorji Milojko Komprej, Petrom Rezmanom in Ivom Stropnikom, pridružil pa se je še njihov stalni in dolgoletni sodelavec Željko Perović, ki je prebral nekaj svojih pesmi, sledili pa so mu Milojka Komprej s pesmimi, Peter Rezman s prozo in Ivo Stropnik s pesmimi. Sledil je daljši pogovor o literarni in siceršnji problematiki.

 

26. januar 2012 - Predstavitev knjige Kenk - Ob 17. uri je bila v Literarni hiši Maribor na Vojašniški ulici 12 v Mariboru predstavitev knjige Kenk, ki je izšla pri Cankarjevi založbi v Ljubljani. Predstavil jo je urednik Zdravko Duša, ob prevajalcih Igorjem Harbom in Mojci Planinc je bil prisoten tudi protagonist knjige Igor Kenk. Najprej smo si ogledali film o protagonistu knjige (Andrej Koritnik), potem pa sta se z njim pogovarjala urednik Zdravko Duša in prevajalec Igori Harb. Avditorij je zapolnila pretežno mlajša publika,med njimi pa so bili tudi predstavniki Zavoda Maribor 2012, direktor Mitja Čander s soprogo Majo, Boris Cizej in drugi. Izvirnost nastopa Igorja Kenka je presenetila vse.

 

25. januar 2012 - Predstavitev knjige Maribor 2012, Evropska prestolnica kulture - Vodnik po mestu - Ob 18. uri je bila v Literarni hiši Maribor na Vojašniški ulici 12 v Mariboru predstavitev knjige Maribor 2012, Evropska prestolnica kulture - Vodnik po mestu, ki je izšla pri Umetniškem kabinetu Premzl. Predstavila sta jo Primož Premzl in prof. Zmago Jeraj, ki je prikazal in komentiral nekaj fotografij iz vodnika. Večer je vodil Marjan Pungartnik.

 

24. januar 2012 - Literarni večer z Mileno Miklavčič - V okviru prireditev »Harmonije«, ki jo izvajajo v programu Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, njegova območna izpostava Maribor, Zveza kulturnih društev Slovenije in Maribor in Mariborska literarna družba, je nastopila Milena Miklavčič s predstavitvijo knjige Ženske. Uvedel in pozdravil jo je Marjan Pungartnik, avtorica pa je knjigo, v kateri je 52 zgodb o ženskah, in pritegnila pozornost številne publike.

 

20. januar 2012 - Razstava treh graških avtoric »Mistični vrt / Mystischer Garten« - V galeriji RRRudolf na Vojašniški 12 v Mariboru je bila ob 18. uri v okviru programa »Čez mejo« razstava treh graških avtoric Barbare Hammer, Christine Kertz in Kriste Titz-Tornquist z naslovom »Mistični vrt / Mystischer Garten«. Najprej je goste pozdravil Marjan Pungartnik, predvsem predsednico Poklicnega združenja upodabljajočih umetnikov avstrijske Štajerske (Berufsvereinigung der bildenden Künstler Steiermark) dr. Beate Landen, slikarko Mariko Kohlhaas iz Mayena, Mileno Pavlin Houška iz Društva likovnih umetnikov Maribor, mag. Francija Pivca iz Zveze kulturnih društev Maribor, Jelka Weldt pa je pozdravila kot soorganizator – društvo Avstrijsko slovensko prijateljstvo v imenu zaradi bolezni odsotne predsednice Ivanke Gruber. Literarna gostja Gertrude Grossegger je brala pesmi v izvirniku, v svojem slovenskem prevodu pa Ana Jasmina Oseban. Razstavo je odprl s poudarkom na kontinuiteti kulturnega sodelovanja med Gradcem in Mariborom mag. Franci Pivec. Med obiskovalci so bili številni kulturni delavci iz Gradca in tudi nekaj vidnih mariborskih umetnikov je bilo prisotnih.

 

18. januar 2011 - Literarni večer z Ano-Marijo Pušnik - Ob 18. uri je bil v Literarni hiši Maribor literarni večer z Ano-Marijo Pušnik, na katerem smo predstavili njeno zbirko kratkih zgodb Pocestnik. Večer je vodila in poleg avtorice brala zgodbe iz knjige Melita Plešnik. Pred številno publiko je knjigo predstavil Marjan Pungartnik, na flavto pa je igrala Eva Nike Cvikl. Odlično vino je prispeval vinar s Koga Miro Munda.

 

17. januar 2012 - Literarni večer z Božidarjem Brezinščakom Bagola - Ob 18. uri je bil v Literarni hiši Maribor na Vojašniški ulici 12 literarni večer, ki je bil hkrati prva literarna prireditev v programu Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Marjan Pungartnik je najprej pozdravil goste, akademikinjo dr. Zinko Zorko, častnega konzula Republike Hrvaške v Sloveniji dr. Šima Ivajnka, bivšega mariborskega župana in nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije v Hrvaški Matija Maležiča, častnega konzula Republike Hrvaške v Avstriji dr. Nikolausa Hermanna, pisatelja Toneta Partljiča, predsednika Hrvaškega društva Maribor Marka Mandirja, predsednico Kluba Mednarodnega kluba prijateljstva Milko Knežević, predsednika kulturnega društva Štajerska skupnost Rada Bakračeviča, mag. Francija Pivca in direktorja EPK Mitja Čandra, ki je spregovoril o projektu Literarna hiša. Prisotne je pozdravil pokrovitelj prireditve dr. Šime Ivajnko. Marjan Pungartnik se je zatem pogovarjal z Božidarjem Brezinščakom Bagola o knjigi Sam svoj dokaz, razgovor pa so zaključili prisotni z vprašanji in komentarji. Ob številni publiki so se prireditve udeležili tudi predstavniki zavoda Evropska prestolnica kulture Boris Cizej, Zdravko Duša, Petra Narat, Petra Bauman, Tomaž Dobrila in drugi.

 

12. januar 2012 - Literarni večer z Roziko Močnik - V Literarni hiši Maribor je bil ob 18. uri literarni večer z Roziko Močnik. Ker se program EPK še ni začel, je to bila prireditev ante-, na kateri je najprej Marjan Pungartnik pozdravil prisotne in predstavil avtorico, nato pa je Rozika Močnik prebrala svoje pesmi in pri svojih učiteljskih kolegih zbudila spomine na leta v šoli Ludvika Pliberška.

 

10. januar 2012 - Literarni večer s Tonetom Dodlekom - V Literarni hiši Maribor je bil ob 18. uri v soorganizaciji kulturnega društva Štajerska skupnost literarni večer s Tonetom Dodlekom. Njegov gost je bil pesnik iz Kraljeva Ivan Rajović, ki je v Maribor dopotoval kot član delegacije kraljevškega gledališča. Z obema avtorjema, ki ta prebrala nekaj svojih pesmi, se je pogovarjal Marjan Pungartnik, prireditev pa je pozdravil tudi predsednik kulturnega društva Štajersko skupnost Rade Bakračević. Ob koncu je dve pesmi Ivana Rajevića prebral tudi igralec, slikar in direktor gledališče Kraljevo Vladan Slavković.

 

10. januar 2012 - Izšla je knjiga kratkih zgodb Ane-Marije Pušnik Pocestnik - V zbirki Antares je pod s številko 38 izšla zbirka kratkih zgodb Ane Marije Pušnik Pocestnik in druge zgodbe. Spremni besedi sta prispevala Tone Partljič in Marjan Pungartnik.

 

10. januar 2012 - Izšla je pesniška zbirka Senade Smajić Kibela - V zbirki Oglej je izšla pesniška zbirka Senade Smajić Kibela. Spremno besedo je napisal Marjan Pungartnik.

 

S fotografijami si lahkoogledate dogodke v Kroniki revije Locutio:

http://www.locutio.si/kronika.php?letnik=2012&stran=1