Domov Izobraževanje Prireditve Založništvo Povezave Kontakt
Kje smo?
Podatki o društvu
Literarna hiša Maribor
Galerija RRRudolf
Kje sta Literarna hiša Maribor in galerija RRRudolf


epk-logo

Literarne prireditve v letu 2012

December
November
Oktober
September
Avgust
Julij
Junij
Maj
April
Marec
Februar
Januar 

Literarne prireditve v letu 2012 - februar

  

28. februar 2012 - Marjan Šijanec, skladatelj - V okviru programa Repatriacija je bil v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4 v Maribor večer, na katerem se je z avtorskim nastopom predstavil Marjan Šijanec, skladatelj. Z njim se je pogovarjal Gregor Pirš, urednik tretjega programa ARS, in nekaj malega tudi Marjan Pungartnik. Gost večera je bil še jazzist Filip Šijanec.

 

23. februar 2012 - Predstavitev Celjskega literarnega društva - Ob 18. urije bila v okviru programa EPK Harmonije v Literarni hiši Maribor predstavitev Celjskega literarnega društva. Prireditev je vodila Ljudmila Conradi. Brali so: Ana Marija Justin (zaradi njene odsotnosti je njene pesmi brala Ljudmila Conradi), Blaž Šafarič, Virginije Mehle Majerič, Zvonko Perlič (zaradi njegove odsotnosti je njegove pesmi brala Ljudmila Conradi), Barbara Jelen, Zora Hudales Travner, Stina Strašek, Renata Cigler Gandolfo in Ljudmila Conradi). Z ljudskimi glasbenimi motivi je nastopajoče spremljal harmonikar Domen Trobiš.

 

22. februar 2012 - Razstava zelenortskega slikarja Eduarda Oliveira Bentuba - Ob 18. hours je bila v galeriji RRRudolf otvoritev razstave zelenortskega slikarja Eduarda Oliveira Bentuba. Najprej sta avstrijska pisateljica in luzitanistka Ilse Pollack in Marjan Pungartnik prebrala pesmi Jorge C. Barbosa, Arménia Vieira, Davida Hopferja Almada in Manuela Delgada v portugalščini in v slovenskih prevodih. Slikarja je predstavil Mario Berdič in tudi odprl razstavo.

 

21. februar 2012 - Predstavitev knjižnega daru Mohorjeve družbe Celovec - Ob 18. uri je bila v okviru Koroških kulturnih dnevov v Maribor v Literarni hiši Maribor predsavitev knjižnega daru Mohorjeve družbe iz Celovca. O bogati zgodovini založbe je spregovoril Hanzi Filipič, urednik Adrian Kert pa je predstavil letošnji knjižni dar Mohorjeve družbe: Koledar Celovške Mohorjeve družbe za leto 2012, Michaela Webra Zobna profilaksa v tretjem tisočletju, Jožeta Strutza Kamuflaža na bazenu, Sabine Buchwald Filo in Zofija in Iztoka Ilicha Mohor in Korotan, lepo zgodbo o Francetu Finžgarju in njegovih zaslugah za ohranitev Mohorjeve družbe Celovec.

 

20. frebruar 2012 - Predstavitev knjig Filozofski eseji in Duhovne teme dr. Jadrana Zalokarja - V dvorani mestnega sveta Reke, Korzo 16 at Reki (Hrvaška) je bila at 17. uri predstavitev dveh knjig dr. sci. Jadrana Zalokarja – Filozofski eseji in Duhovne teme. Knjige so predstavili dr. sci. Snježana Prijić-Samaržija, dr. sci. Elvio Baccarini, dr. sci. Nenad Smorković, in urednica dr. sci. Ksenija Premur.

 

17. februar 2012 - 10. tradicionalno »Srečanje s prijatelji« - literarni večer z Marjanom Pungartnikom - Ob 18. uri je bilo v gostilni pri Klevžu at Legnu pri Slovenj Gradcu 10. tradicionalno »Srečanje s prijatelji« - literarni večer z Marjanom Pungartnikom. Začela ga je domača skupine ljudskih pevk Bršljinke. Večer je vodila gostiteljica Helena Rotovnik. Najprej so nastopili domači avtorji Barbara Ješovnik, Mihaela Lenart, Ivan Rus, Igor Lužnik, Jerca Smolčnik, Heda Praprotnik, prebrali so tudi pesem pokojne Kristine Rozman. Marjan Pungartnik je najprej govoril o učiteljici iz četrtega razreda Mariji Kos / Mici Planinc in potem prebral zgodbo o Lenižah, lepi Poloni in Vodnem možu, nato pa je predstavil gostjo Marico Škorjanc, ki je prebrala zgodbo iz svoje knjige Potovanje s kočijo. Nastopila sta še Edi Rotovnik s pripovedjo o šoli in Ivana Hauser. Prisotnim so spregovorili predsednik ZKD Slovenj Gradec Franjo Murko, kandidat za župana Andrej Čas, nadomestni župan Niko Kolar, v imenu vaške skupnosti Albert Konečnik in lajnar Peter Rudl. Pogostitev so pripravili domačini, ki so dodobra napolnili prostor gostilne pri Klevžu. Bršljinke so večer tudi zaključile.

 

16. februar 2012 - Literarni večer s poets Davidom Bedračem - Ob 18. uri je bil v Literarni hiši v okviru programa Harmonije literature večer s pesnikom Davidom Bedračem. Z njim se je pogovarjala Nataša Švikart, ki ga je predstavila povedla skozi njegove zbirke, iz katerih je bral svojo poezijo, ustavila pa se je tudi ob učbeniku Brez uteži.

 

14. februarja 2011 - Literarni večer z Janjo Vidmar in Hrvojem Kovačevićem (Hrvaška) - Ob 18. uri je bil v Literarni hiši Maribor v okviru programa »Mariborski avtorji« literature večer z Janjo Vidmar in Hrvojem Kovačevićem (Hrvaška), priznanim mladinskim pisateljem.

 

9. februar 2012 - Literarni večer z Miroslavom Slano Mirosom: ODTENKI NOČNEGA SAMOHODCA - V Literarni hiši Maribor je bil ob 18. uri literarni večer z Miroslavom Slano Mirosom, na katerem je v pogovoru z Marjanom Pungartnik obudil spomine na začetke svojega pesnjenja in ugodno družbeno in kulturno klimo za ustvarjanje h koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih - bistveno boljšo, kot je danes. Govorila sta tudi o zapletih okrog izida njegovega romana Proletarec, nekaj pa tudi o zanimivi družabni in kulturni zgodovini Maribora. Prebral je nekaj pesmi iz zbirke Pisana duša Lenta.

 

8. februar 2011 - Predstavitev nove izdaje in nemškega prevoda Severnega sija Draga Jančarja - V Mestni knjigarni Maribor na Ulici 10. oktobra 4 je bila at 12. hours predstavitev nove izdaje romana Severni sij Draga Jančarja. Prireditev je vodila in moderirala Nataša Švikart Žumer. Roman je v slovenščini znova izšel pri založbi Modrijan v Ljubljani, ki jo je zastopal Brane Nešovič, novo izdajo pa je predstavila urednica Aleksandra Kocmut. V pogovoru o knjigi je Drago Jančar spregovoril o okoliščinah nastajanja besedila, o Mariboru in tudi o mednarodnem uspehu z njim, saj je izšel vsaj v desetih prevodih, spregovoril pa je tudi o prevajalcu v nemščino Klausu Detlefu Olofu, njegov prevod pa je izšel pri FolioVerlag na Dunaju. Skupaj z avtorjem sta prebrala še značilno poglavje o menjavi uličnih imen v slovenščini in nemščini.

 

8. februar 2012 - Razstava Evarista Ciana (Ruda, Furlanija) in nastop pesnika Božidarja Stanišića (Zugliano, Furlanija) - V galeriji RRRudolf smo ob 18. uri odprli razstavo Evarista Ciana, (Ruda, Furlanija) »Ubijanje ravnodušnosti«. O sodelovanju s Furlanijo in o avtorju je najprej spregovoril Marjan Pungartnik in nato Božidar Stanišić, ki je poudaril predvsem vidno angažiranost slikarja. Nato je Marjan Pungartnik prebral svoj prevod pesmi »Štirje letni časi« Božidarja Stanišiča, avtor pa ga je prebral še v italijanščini v prevodu Alice Parmeggiani. Razstavo je odprl mag. Franci Pivec in v nagovoru poudaril prekinjeno kontinuiteto sodelovanja med Mariborom in Vidmom (Udine) po dobrih začetkih iz konca osemdesetih in začetka devetdesetih let. Ob razstavi je izšel tudi katalog v elektronski obliki, v katerem sta zapise o avtorju in razstavi prispevala Marjan Pungartnik in Božidar Stanišić.

 

8. februar 2012 - Izšel je katalog Evaristo Cian: Ubijanje ravnodušnosti - Ob razstavi Evarista Ciana v galeriji RRRudolf je izšel katalog (ISBN 978-961-6819-32-9), za katerega sta zapiske o avtorju prispevala Božidar Stanišić in Marjan Pungartnik.

 

8. februarja 2011 - Prešernovanje - Ob 19. uri se je v prostorih Literarne hiše Maribor začelo Prešernovanje, tradicionalno srečanje z recitiranjem Prešernovih pesmi in tudi lastnih besedil. Na začetku je Marjan Pungartnik pojasnil pravila srečanja: udeleženci lahko izrabijo 4 minute časa, lahko nastopijo tudi samo z lastnim tekstom. Recitiranje je ocenjevala žirija v sestavi mag. Franci Pivec in Janez Karlin. Nastopili so: Majda Senica Vujanovič, Ljudmila Konradi, Zdravko Kokanović Koki, Antonija Senica, Jana Krajnc Hartman, Mira Uršič, Štefka Lang, Magda Šulek, Ana Šmarčan, Majda Strnad, Zdenka Opič Detiček, Janez Premk, Kristina Berlič, dr. Marija Švajncer, Erik Kos in Slavko Rečnik, Danijela Žula, dr. Francka Premk, Mojca Zupančič, Jože Kos Sine, Danijela Premzl, Jan Šmarčan in Marko Leljak. Posebno presenečenje je bil nastop dr. Francke Premk, ki je prebrala hebrejski prevod kitice iz Zdravljice, ki je slovenska himna, in potem povratni prevod v zborno in biblično slovenščino. Na koncu je žirija najboljši recitacijski nastop prisodila Mojci Zupančič in jo nagradila z romanjem v Prešernovo hišo v Vrbi na Gorenjskem. Vsak nastopajoči je prejel tudi knjigo.

 

7. februar 2012 - Predstavitev Koroškega koledarja in knjižnega daru Slovenske prosvetne zveze iz Celovca - V Literarni hiši Maribor je bila ob 18. uri prireditev, ki sta jo pripravila v okviru programa Harmonije Klub koroških Slovencev Maribor in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, avstrijski gostje pa so bili predstavniki Slovenske prosvetne zveze iz Celovca. Prireditev je vodil Marjan Pungartnik. Najprej je dr. Irena Destovnik predstavila Koroški koledar, nato pa je Tomaž Ogris predstavil svojo knjigo Anisja – prisilna delavka na Koroškem / Zwangsarbeiterin in Kärnten in razkril strahotno zgodbo o usodi prisilnih delavk, ki so jih nacisti dodelili koroškim kmetijam kot delovno pomoč. Dr. Irena Destovnik je nato predstavila še druge knjižne darove Slovenske prosvetne zveze: Literarno revijo Rastje, otroško slikanico Ena-dva-tri. Eins-zwei-drei. Uno-due-tre II založbe Haček s trojezičnim slovensko-nemško-italijanskim slovarjem in prevod romana Petra Handkeja Še vedno vihar. To je bila prva prireditev Koroških kulturnih dnevov v letošnjem letu.

 

5. februar 2012 - Prešernov praznik s predstavitvijo knjige Marice Škorjanec Kosterca Potovanje s kočijo - V kulturnem domu v Križevcih je bilo ob 14. uri praznovanje kulturnega praznika s predstavitvijo knjige Marice Škorjanec Kosterca Potovanje s kočijo. Občane je nagovoril župan občine mag. Branko Belec. V programu so sodelovala kulturna društva križevske občine.

 

2. februar 2012 - Literarni večer z Vladimirjem Gajškom »V vročici časa duh« - Ob 18. uri je bila v Literarni hiši Maribor at Vojašniški ulici 12 v Maribor v okviru cikla Repatriacija literarni večer z Vladimirjem Gajškom »V vročici časa duh«. Marjan Pungartnik je pozdravil številno publiko, ki je našla pot do Literarne hiše, navkljub temu da je odpovedalo obveščanje EPK. Večer je vodila Nataša Švikart in z nekaj vprašanji obudila spomin na sedemdeseta leta v Mariboru in na ne preveč idilične odnose med mariborskimi literati. Ob koncu je Vladimir Gajšek prejel nekaj svojih zbirk in izvod romana Ikarovo perje iz rok Marjana Pungartnika.