Domov Izobraževanje Prireditve Založništvo Povezave Kontakt
Kje smo?
Podatki o društvu
Literarna hiša Maribor
Galerija RRRudolf
Kje sta Literarna hiša Maribor in galerija RRRudolf


epk-logo

Literarne prireditve v letu 2012

December
November
Oktober
September
Avgust
Julij
Junij
Maj
April
Marec
Februar
Januar 

Literarne prireditve v letu 2012 - maj

  

8. maj 2012, ob 17. uri

Hiša stare trte

Predstavitev filma Češke televizije o Mariboru

Češka televizija se je odločila posneti v seriji »Lepa mesta«  (Šumná města), ki ga pripravlja ekipa z igralcem in arhitektom Davidom Vavro in režiserjem Bogdanom Lipusom, tudi film o Mariboru, v katerem so pustili sledi tudi češki arhitekti in umetniki (Max Czeike). Gre za eno od najbolj gledanih oddaj na Češki televiziji, avtorji pa film predstavljajo premierno v Mariboru.

 

9. maj 2012, ob 18. uri

Literarna hiša Maribor

Društvo slovenskih pisateljev: GostimM BesedO

Gerry Loose in Milan Dekleva

Gerry Loose je škotski pesnik in pisatelj, rojen leta 1948. Njegovo ustvarjalnost je moč najti v oblikovanju pokrajin in vrtov, vrezano v kamen ali les, na stenah galerij in na papirju. Je avtor dvanajstih knjig, med drugim verjetno najodmevnejšega dela that person himself (2009) – pesmi prepleta glasov, ki obsega celo knjigo. Sodeloval je z umetniki različnih področij z vsega sveta. Rdeča nit njegovega ustvarjanja je njegova ljubezen do botanike – je tudi avtor inskripcij v botaničnih vrtovih po vsej Evropi: v glasgowških botaničnih vrtovih, v francoskem Jardin des Plantes ter v Skritih vrtovih v Glasgowu. Njegove nagrade obsegajo tudi nagrado Roberta Louisa Stevensona in nagrado Creative Scotland.

Pesnik, prozaist in esejist Milan Dekleva se je rodil 17. 10. 1946 v Ljubljani. Diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Univerzi v Ljubljani. Bil je urednik študentske Tribune, Radia Študent, poučeval je glasbo, bil novinar Dnevnika in urednik knjižne priloge Svet v knjigah, do upokojitve je bil urednik Otroških in mladinskih programov na Televiziji Slovenija. Bil je član glasbene skupine Salamander in komponist scenske glasbe. Piše tudi poezijo in prozo za otroke, TV-scenarije ter literarno in glasbeno publicistiko. Prevaja iz angleščine in italijanščine. Za svoje pesniško, esejistično in prozaistično delo je prejel najpomembnejše nacionalne nagrade; nagrado Prešernovega sklada 1989, Župančičevo nagrado mesta Ljubljana 1990,  Jenkovo nagrado 1991, Rožančevo nagrado 1999, Babičevo nagrado 2000, Veronikino nagrado 2003, kresnik 2006, Prešernovo nagrado  za življenjsko delo, Desetnico, nagrado za otroško in mladinsko književnost 2011

 

10. maj 2012, ob 18. uri

Literarna hiša Maribor

Literarni večer s Tatjano Srebrnič

Tatjana Srebrnič je avtorica dveh pesniških zbirk »Za zaprtimi vrati« (2002) in »Leta z medom« (2011), ki obe govorita o travmatičnih doživetjih v srečanju s psihiatrijo, a tudi duhovito in veselo o doživljanju vsakdanjega življenja.

 

11. maj 2012, ob 11. uri

Galerija RRRudolf

Otroci med seboj, razstava likovnih del osnovnošolcev iz Maribora, Gradca in Hrvaške. Skupni projekt StadtIdee Graz, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mednarodnega kluba prijateljstva, Hrvaška je nadaljevanje pobude, ko je bil prestolnica evropske kulture Gradec leta 2003 in so otroci iz Gradca in Maribora najprej slikali in potem razstavljali v mestnih izložbah svoja dela.

 

15. maj 2012, ob 18. uri

Literarna hiša Maribor

Čez mejo: Marko Kravos

Marko Kravos je tržaški pesnik, prevajalec in urednik, internacionalec, ki bolj poredko zaide na Štajersko. Njegove pesmi spremlja značilno mediteransko vzdušje. Na dan pred njegovim rojstnim dnevom se bo gotovo utrnila še kakšna modra misel.

 

17. maj 2012, ob 18. uri

Literarna hiša Maribor

Repatriacija: Franček Rudolf

Franček Rudolf je eden od protagonistov slovenskega modernizma v prozi in dramatiki, Mariborčan, ki ga je posebej prevzel film. Zanj je posebej značilen črni humor, s katerim spravlja ob pamet pravoverne urednike.

 

24. maj 2012, ob 18. uri

Literarna hiša Maribor

Društvo slovenskih pisateljev: GostimM BesedO

Monika Rinck in Gregor Podlogar

Monika Rinck se je rodila leta 1969 v Zweibrücknu, trenutno pa živi v Berlinu. Po končani univerzi (kjer se je posvečala zgodovini, primerjalnemu jezikoslovju in verskim študijam) je pozornost vzbudila s svojo spletno stranjo Begriffstudio in knjigo (2001) osupljivih konceptov in nenavadnih neologizmov. Njena prva pesniška zbirka, Verzückte Distanzen, je izšla pri založbi zu Klampen!, sledile so ji zum fernbleiben der umarmung (2007), HELLE VERWIRRUNG / Rincks Ding-und Tierleben (2009) in zbirka esejev Ah, das Love-Ding (2006), vse izšle pri založbi Kookbooks, najnovejša zbirka HONIGPROTOKOLLE pa je ugledala luč v pomladi 2012. Je dobitnica mnogih nagrad, med drugim nagrade Ernsta Mestra (2008), nagrade Arna Reifranka (2009) in nagrade Georga K. Glaserja (2010). Sodeluje tudi z glasbenimi ustvarjalci ter občasno poučuje.  

Gregor Podlogar (1974) je izdal 4½ knjige: Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa  (2002), Oda na manhatanski aveniji (2003, soavtorstvo s Čučnikom in Karižem), Milijon sekund bliže (2006) in Vesela nova ušesa (2010). Trudil se je s prepletanjem poezije in glasbe (kar je moč slišati na zgoščenki Košček hrupa in ščepec soli), pozneje tudi poezije, glasbe in videa (možen ogled nastopa na spletnem naslovu www.youtube.com/watch?v=VzF9Zfr3ad4). Nekaj malega je tudi prevajal sodobno (mlajšo) ameriško poezijo (Christian Hawkey, Paul Killebrew, Laura Solomon, Anselm Berrigan, Matvei Yankelevich idr.). Čez dan dela na Radiu Slovenija (program ARS), sreba zeleni čaj in biciklira po mestu. Ob večerih občasno jaha plošče kot didžej, večkrat pa bere in molči. Njegovo življenje je tako ali drugače povezano z Ljubljano.

 

22. maj 2012, ob 18. uri

Literarna hiša Maribor

Redkosti iz literarne preteklosti: Jožef Zazula

Jožef Zazula, slovenski pesnik, publicist in fotograf, (* 23. marec 1870, Idrija, † 29. julij 1944, Bjelovar, Hrvaška) Delal je v davčni upravi Avstroogrske in služboval v raznih krajih. Pisal je razne strokovne članeke o davčništvu, zgodovini in planinstvu. Ukvarjal se je tudi s fotografijo in za dokumentarne slike prejel več priznanj. Zazula je sestavil, verjetno prvi v slovenski književnosti, najverjetneje pa tudi v drugih književnostih, sonetni venec sonetnih vencov imenovan Svetovlastniku, katerega sestavlja 212 sonetov. Pisanju tega sonetnega venca je posvetil 36 let, saj ga je pisal od leta 1906 pa vse do smrti.

 

25. maj 2012 , ob 18. uri

Galerija RRRudolf

Razstava Oliver Spiller: UNDER CONSTRUCTION (slike in grafike)

Oliver Spiller (1974) je avtor iz Gradca (Avstrija), ki ga je pot vodila po vsem svetu. S tehnično in umetniško izobrazbo opravlja številne posle – od kuratorstva do posrednovanja, arhitektonskega restavriranja, poučevanja v šolah in zunaj šol. Njegove podobe so duhovita interpretacija erotike.

 

29. maj 2012, ob 18. uri

Literarna hiša Maribor

20 LET LITERARNE DELAVNICE ZA STAREJŠE AVTORJE PRI MARIBORSKI LITERARNI DRUŽBI.

Od leta 1992, kar je Marjan Pungartnik prevzel literarni krožek pri DU Maribor-center, je ta počasi preraščal v izobraževalno obliko, delavnico, skozi katero je šlo okrog sto starejših in ne tako starih avtorjev. Letošnja okrogla obletnica pada v Teden vseživljenjskega učenja. Je tudi priložnost za preverjanje tako avtorjev kakor koncepcije tovrstnega izobraževanja.

 

30. maj 2012, ob 17. uri

Literarna hiša Maribor

Založba Pivec: Predstavitev Leksikona mariborske kulture