Domov Izobraževanje Prireditve Založništvo Povezave Kontakt
Kje smo?
Podatki o društvu
Literarna hiša Maribor
Galerija RRRudolf
Kje sta Literarna hiša Maribor in galerija RRRudolf


epk-logo

Literarne prireditve v letu 2012

December
November
Oktober
September
Avgust
Julij
Junij
Maj
April
Marec
Februar
Januar 

Literarne prireditve v letu 2012 - marec

  

Napoved - 26. marec 2012 - Predstavitev antologije mariborskih avtorjev v reviji Lichtungen - Ob 19. uri bo v Literarni hiši Gradec predstavitev antologije mariborskih avtorjev, ki je izšla v reviji »Lichtungen« v Gradcu. Predstavila jo bosta prevajalka Daniela Kocmut in urednik Markus Jaroschka. Prijavite se lahko za prevoz z avtobusom, ki odhaja iz Maribora ob 16. uri izpred Vinaga. Kontakt: 031/267-264 ali 23-42-111 ali 23-42-110 (Nežka).

 

Napoved - 22. marec 2012 - Literarni večer z Urošem Vošnjakom - Ob 19. uri bo v Literarni večer s pesnikom in satirikom Urošem Vošnjakom.

 

Napoved - 21. marec 2012 - PodariM Besedo - Literarni večer z Milanom Jesihom in Lukom Paljetkom. - Ob 18. uri bo v okviru programa Društva slovenskih pisateljev za Evropsko prestolnico kulture PodariM Besedo v Literarni hiši Maribor prvi literature večer v seriji, na katerem se bosta predstavila pesnika Luko Paljetak (Hrvaška) in Milan Jesih, ki bo njegov gostitelj.

 

Napoved - 20. marec 2012 - NA PREPROGI IZ ZVEZD - Literarni večer s Senado Smajić - Ob 18. uri bo v Literarni hiši Maribor v okviru programa »Na preprogi iz zvezd« literature večer s Senado Smajić. Predstavila se bo s pesniško zbirko Kibela, ki je konec leta 2011 izšla pri Mariborski literarni družbi .

 

17. marec 2012 - 2. Glazerjevi dnevi - Portret Bogdane Naméstnikove - Ob 19.30 so se začeli v dvorani novega Cezama Rušah 2. Glazerjevi dnevi. Odprl jih je Peter Andrej. Portret pesnice Bogdane Namestnik je v njeni odsotnosti prispeval Marjan Pungartnik, ki jo je predstavil kot pesnico in je iz zbirk Poslušam dež in Svetli hipi prebral nekaj pesmi. Sledil je prvi obnovitveni koncert »Slovenske grude«.

 

16. marec 2012 - Matthias Göritz - Ob 18. uri je bil gost Literarne hiše Maribor Matthias Göritz (*1969, Hamburg, Nemčija), nemški pisatelj, avtor knjige Kratke sanje Jakoba Vossa in dveh pesniških zbirk Loops (2001) in Pools (2006). Predstavil ga je Aleš Šteger, ki je tudi bral svoje prevode njegovih pesmi.

 

15. marec 2012 - Literarni večer in predstavitev knjige Jane Hartman Krajnc Gospodinjska tovarišica - At 18. uri je bil v Literarni hiši Maribor na Vojašniški ulici 12 v Mariboru literarni večer, na katerem je Jana Hartman Krajnc predstavila svojo knjigo Gospodinjska tovarišica. Večer je vodila in tudi spraševala Metka Lampret.

 

14. marec 2012 - Literarni večer »Svijet u Zagrebu, Slovenci« z Marjanom Pungartnikom - Ob 19. uri je bil v organizaciji Mednarodnega kluba prijateljev in Knjižnice mesta Zagreb v Knjižnici mesta Zagreba na Starčevičevem trgu 6 v Zagrebu literarni večer »Svijet u Zagrebu, Slovenci« z Marjanom Pungartnikom. Večer je vodila Milka Knežević, predsednica Mednarodnega kluba prijateljstva. Začela ga je mlada kitaristka Magdalena Banfić, učenka osnovne šole A. K. Miošić iz Donje Voće, sledili pa so nagovori Ljiljane Sabljak, direktorice Mestne knjižnice Zagreb, predsednika Društva hrvaških književnikov Božidarja Petrača, ki je spregovoril o bogatih povezavah slovenskih in hrvaških književnikov v preteklosti, pa manj bogatih v sedanjosti, in mag. sci. Marijan Kombol, ki je orisal sodelovanje hrvaških in slovenskih društev. Loris Bucević, predsednica Društva bralcev Hrvaške, in Ivana Sabljak sta prebrali nekaj hrvaških prevodov Marjana Pungartnika. O njegovem delu sta govorila Đuro Vidmarović, predsednik sveta Društva hrvaških književnikov in književnik, in Marica Škorjanec Kosterca, pisateljica in literarna kritičarka. Na koncu je bral gostujoči avtor pesmi v slovenščini.

 

14. marec 2012 - Razstava Marka Šebreka "Water krajine« - Ob 18. uri so v galeriji RRRudolf odprli fotografsko razstavo Marka Šebreka, likovnega pedagoga na osnovni šoli v Kungoti. Pripravila sta jo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Maribor v okviru programa Harmonije. V programu je nastopil Dejan Rakovič, hornist, dirigent pihalne godbe Ruše. Razstavo je Odprl vodja izpostave JSKD v Mariboru Matija Varl.

 

13. marec 2012 - Popki literature: Nina Zdouc, Kvina Hutterer in Amine Majetić - V Literarni hiši Maribor je bil ob 18. uri v okviru Koroških kulturnih dnevov 2012 literarni večer, na katerem sta nastopili Nina Zdouc (zbirke Ko ne pišem, me ni) in Amina Majetić (zbirka Vse ali nič), Kvina Hutterer (zbirka So misli moje metulj postale) pa na žalost zaradi bolezni ni mogla priti. Trojico avtoric, ki so jim izid pesniških prvencev omogočile združene koroške kulturne organizacije in inštitucije (Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza, Slovenske študijska knjižnica, Društvo slovenskih pisateljev in prevajalcev v Avstriji in Svobodni radio Agora, izšle pa so pri založbi Wieser) je predstavila Jerneja Jezernik in prebrala pesem odsotne Kvine Hutterer. Na koncu se je z avtoricama pogovarjal Marjan Pungartnik. Amina Majetić je na koncu tudi zapela.

 

9. marec 2012 - Razstava Ivana Vinovrškega v Radencih - V razstavišču Doma starejših občanov Radenci DOSOR je ob 17. uri Srbsko kulturno društvo »Štajerska skupnost« iz Maribor v okviru Dnevov srbske kulture odprlo razstavo fotografa Ivana Vinovrškega. O fotografu je spregovoril Rade Bakračević, predsednik društva, dve prekmurski ljudski pesmi je zapela Radmila Radojević, o baletu in fotografiji avtorja razstave je govorila primabalerina mariborskega baleta Alenka Ribič Laufer. Razstavo je odprl župan Radencev Janez Rihtarič.

 

8. marec 2012 - Ženska v sodobni literaturi / Die Frau in der modernen Literatur - Izobraževalni center Retzhof pri Lipnici (Avstija) in društvo Avstrijsko slovensko prijateljstvo iz Gradca sta ob mednarodnem dnevu žensk ob 19. uri pripravila v gradu Retzhof prireditev »Ženska v sodobni literaturi / Die Frau in der modernen Literatur«. Prisotne sta pozdravila direktor izobraževalnega centra Retzhof mag Joachim Gruber in predsednica društva Avstrijsko-slovensko prijateljstvo iz Gradca mag. Ivanka Gruber. Namesto avtorice uvodnega prispevka Marice Škorjanec Kosterca je besedilo prebral Marjan Pungartnik. Sledil je pogovor o slovenski literaturi, za katerega so posebno zanimanje pokazali nemško govoreči udeleženci prireditve.

 

6. marec 2012 - Literarni večer z Rosvito Švajger - Ob 18. uri je bil v Literarni hiši Maribor literarni večer z Rosvito Švajger »Kažipoti, ti nemi snubci«. Najprej je Marjan Pungartnik predstavil novega sodelavca Literarne hiše Maribor Sergia Bagnata iz Italije, volonterja, ki bo v naslednjih dveh mesecih delal na Vojašniški ulici 12. Rosvita Švajger je brala pesmi in kratko prozo in se vmes pogovarjala z Marjanom Pungartnikom, na koncu pa je s publiko tudi zapela.

 

2. marec 2012 - Gostovanje štirih srbskih avtorjev - V Literarni hiši Maribor je bil v okviru programa »Čez mejo« pri EPK in v sodelovanju z društvom Srbsko kulturno društvo »Štajerska skupnost« literarni večer, na katerem so nastopili štirje srbski avtorji in sicer Gordana Vlajić (Pančevo), Miodrag Jakšić (Beograd), ki je ob pisateljevanju tudi državni sekretar na ministrstvu za diasporo in vere, Sanja Petrović (Novi Sad) in Vladimir Blagojević (Beograd). Prireditev je pozdravil in predstavil avtorje predsednik srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« Rade Bakračević. V publiki je bilo nekaj predstavnikov institucij in društev iz civilne družbe: predstavnik pravoslavne občine v Mariboru Ivan Obradović, predstavnik srbskega kulturnega društva »Sretenje« v Slovenskih Konjicah Radovan Milić, predsednik Hrvaškega kulturnega društva v Mariboru Marko Mandir, Milka Knežević, predsednica društva »Mednarodni klub prijateljstva« iz Hrvaške, predstavnik srbskega kulturnega društva »Mihailo Pupin« iz Ljubljane Dušan Vicentić. Seveda je zaman pričakovati, da bi se prireditve udeležil tudi predstavnik Mestne občine Maribor.

 

1. marec 2012 - 36. Koroški kulturni dnevi v Mariboru - Predstavitev glasbenega založništva Krščanske kulturne zveze Celovec in dveh knjig Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik - Ob 18. uri je bila v Literarni hiši prireditev Kluba koroških Slovencev Maribor, na kateri so bili gostje iz Krščanske kulturne zveze in Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca, spremljala pa jih je pevska zasedba »Koroški samorastniki - Die Draukosaken« (Joško Pack, harmonika, Albert Sima, vokalni solist, Maksi Sima, vokal). Večer je pozdravil predsednik Kluba koroških Slovencev Maribor dr. Marjan Žnidarič, goste pa je vpeljal tajnik Koroške krščanske zveze Martin Kuhling. Jasna Nemec Novak je predstavila monografijo Anton Nagele in monografijo Pavle Kernjak ter glasbeni opus Antona Nageleta; Ivo Jelerčič je predstavil pesmarici Kernjakove I in Kernjakove II. Mitja Gobec je predstavil pesmarico Rožanske ljudske pesmi za mešane, moške in ženske zbore. Nekdanji tajnik Krščanske kulturne zveze Nužej Tolmajer je spregovoril o dolgotrajnih povezavah Maribora s Koroško in o raziskovalnem delu na Koroškem. Iz narodopisnega inštituta Urban Jarnik je Mirko Kumer Črčej je spregovoril o knjigi Da bi sonce posijalo in Martina Piko-Rustia o knjigi Nani Jug-Olip: Utihnile so ptice, utihnila je vas. »Koroški samorastniki« so vmes zapeli nekaj koroških pesmi.